Magyar Vöröskereszt Tápiószecsői Alapszervezete     
 

MENÜ

 

Régmúlt Napjainkban Tagok Anyagi háttér Önkénteseket keresünk!

 

(Frissítés: 2010.07.18.)  


  szecsocimer.jpg

 

A VÖRÖSKERESZT MOZGALOM TÁPIÓSZECSŐN 

 

Szervezetünk múltjáról egyéb ismeretek híján csak egy régi újságcikk ad képet. 1927-ben Tápiószecső körorvost kapott Dr. Moldoványi László személyében. A csecsemőhalandóság falunkban ekkor 25-28% körül mozgott, ami igencsak rossz arány volt a ’30-as évek hajnalán. Ezen elszörnyedve úgy döntött, hogy saját csecsemőmérlegét használva heti egyszer ingyenes tanácsadásokat szervez. Ezekre a tanácsadásokra tömegével jöttek az asszonyok, kik később az egészség szószólói lettek, s nagy segítségére voltak a Moldoványi házaspárnak az eszmeterjesztésben. Járták a házakat, előadásokat szerveztek, s igencsak visszaszorították ezzel falunkban a csecsemőhalandóságot.

Az újságcikket meg lehet tekinteni ITT

 

1949-től hivatalosan elismerték a járási szervezethez tartozó helyi szervezetként. Az önkéntesek feladatai közé tartozott a lakosság egészségének megőrzése, segítségnyújtás baleseteknél, kisebb sebek, zúzódások ellátása, valamint csecsemők gondozásának okítása a friss anyáknak. Elnökük, Dr. Moldoványi László ellátta az aktívákat elsősegélynyújtó-dobozokkal, melyek a legalapvetőbb felszereltséggel voltak ellátva.

Pünkösdkor a vöröskeresztes aktívák bált rendeztek, s ezen felül csatlakoztak a „Tiszta udvar, rendes ház” elnevezésű programhoz is. E felhívás célja az volt, hogy mind többen érezzenek felelősséget környezetük állapotáért, hisz már környezetük tisztán tartása is csökkentette a fertőzésveszélyt.

Ezekben az időben a szimbólumot, a fehér alapon vörös keresztet, mely összetartotta az aktívákat, karszalagokra és fityulákra varrták, s ezeket viselve részt vettek a május 1-ei tápiószecsői felvonulásokon is.

biz00662.jpg

Már akkor árultak vöröskeresztes bélyegeket, melyeket –mint a mai napig is- egy Vöröskeresztes-kiskönyvbe ragasztották, ezzel támogatva a szervezet munkásságát.

A véradásokkor meleg teával, valamint virslivel köszönték meg a véradók önzetlenségét.

1987-től Dr. Dávid Éva, mint elnök, Wagner Árpádné, mint titkár, s Lesti Jánosné, mint gazdasági vezető tevékenykedtek a szervezetnél. A véradásszervezés, a bélyegeladás, s az elsősegély-nyújtási oktatás maradt meg fő feladatuknak. Az elsősegély-nyújtó versenyekre a mai napig Farkas Gábor készíti fel az általános iskolás diákokat, emellett időnként elvállalta csapatok felkészítését csecsemőgondozási-, illetve polgárvédelmi versenyekre is.

Évente 2 alkalommal szervezték meg a véradást, melynek eredményeként a Honvédségnél 150, míg a faluban 80-100 fő véradó volt.

1995. óta Wagner Árpádné a véradásszervező, s szükségét látták évente több véradást beütemezni, így az évenkénti 2 helyett a mai napig 4 véradást tartanak, melyen egyre csak csökken a résztvevők száma, pedig az igény a vérkészítményekre ugyanolyan nagy, mint évekkel ezelőtt volt.

A véradásszervezésen kívül Wagner Árpádné –ekkor önkéntesek híján már egyedül- igyekezett a következő programokat is megtartani, melyben nagy segítséget nyújtottak a Búzavirág Klub tagjai, valamint Farkas Gábor:

-         ruhagyűjtés az Idősek Klubjában, melyhez szétosztottak a rászorulóknak

-         ruhagyűjtés Romániába, Kárpátaljára

-         Elsősegély-nyújtási oktatás

-         Csecsemőápolás

 

Ugrás a lap tetejére


 cimer2.jpg

A VKTSZ (Vöröskereszt Tápiószecső) NAPJAINKBAN  

 

2009 júniusában tisztújítás után szervezeti felépítésünk a következőképpen alakult:

a megjelentek egyhangúlag választották meg Wagner Árpádnét elnöknek, Berla Andreát titkárnak, s Berla Renátát gazdasági vezetőnek.

Önkéntesek híján nehéz lett volna szervezetünknek a Vöröskereszt Mozgalom eszméit terjeszteni, valamint részt vállalni a lakosság egészség-megőrzésében, így megindult az önkéntesek toborzása, s immár 16 fővel büszkélkedhetünk (Tagjainkat lásd ITT ).

A véradásszervezésen kívül igyekszünk több programot szervezni, melyek a lakosság egészség-megőrzésének fontosságára hívják fel a figyelmet, illetve a nehezebb sorsú embereknek igyekszünk segíteni. Az elmúlt évben a következő programokat szerveztük meg:

-         Generációs-nap (célja a generációk közti szakadék enyhítése, mely napi problémákat okoz a családokban)

-         Ruhagyűjtés a szegénység elleni küzdelem világnapján (október 17.)

-         Mikulás-nap a nehezebb sorsú gyermekek számára

-         Adventi játékgyűjtés a Mikulásgyár számára (A Mikulásgyár évente megrendezésre kerül, s az ott összegyűlt ajándékokkal, élelmiszerekkel, ruhaneműkkel megajándékozzák a nehezebb sorsú gyermekeket)

-         Szűrővizsgálati Nap (célja, hogy a résztvevők képet kapjanak egészségi állapotukról, s egyes kimutatott betegségükkel időben orvoshoz tudjanak fordulni)

-         Elsősegély-nyújtási versenyre való felkészítés (Farkas Gábor –tanár- segítségével)

-         Csecsemőápolási/gondozási versenyre való felkészítés (Tordai Noémi –védőnő- segítségével)

-         Véradásszervezés (sajnos csökken a véradók száma, utóbbi évek statisztikája ITT )

 

Ezen kívül szívesen részt veszünk más civil szervezetek programjain is, mint eddig a Gyereknapon (Helyőrségi Nyugdíjas Klub + TTA szervezésében), Egészség-napon (Damjanich Művelődési Ház szervezésében), valamint a Civil Majálison (Damjanich Művelődési Ház szervezésében).

 

Céljaink közt számos program szerepel még, aminek megvalósítására elsősorban önkéntesekre, valamint nem elhanyagolhatóan a lakosság érdeklődésére, figyelmére van szükségünk. 

 

Ugrás a lap tetejére


 penz.jpg

ANYAGI HÁTTÉR  

 

Rendezvényeink, programjaink anyagi hátterét az Önkormányzattól, vállalkozóktól, magánszemélyektől kapott támogatásokból, illetve az eladott vöröskeresztes bélyegek eladásával tudjuk fedezni. 2010-től az eladott vöröskeresztes bélyegekből származó bevétel 60%-val a helyi szervezetet, 40%-val az országosan működő Magyar Vöröskeresztet támogatják a vásárlók. 100 Ft, 200 Ft, illetve 500 Ft értékben lehet megvásárolni ezeket a támogató bélyegeket. 

 

Ugrás a lap tetejére


 logo_mvk.gif

ÖNKÉNTESEKET VÁRUNK!

 

 

Folyamatosan várjuk azok jelentkezését, akik úgy érzik, részt szeretnének- és tudnak vállalni tevékenységeinkben, akik egy közösségformáló szervezet tagjai szeretnének lenni. A tagságról, illetve, hogy miért érdemes hozzánk csatlakozni, bővebb információ ITT.

 

Ugrás a lap tetejére

 

Asztali nézet