Magyar Vöröskereszt Tápiószecsői Alapszervezete     
 

MENÜ

III. SZŰRŐNAP

Tápiószecsőn

2012. október 13-án szombaton 9-től 15-ig az Alsó Tagozatos Általános Iskolában.

Programok:

Bőrgyógyászat      
Csontsűrűség-mérés      
Hallásvizsgálat (vásárlási lehetőséggel)      
Inkontinencia-szűrés      
Prosztataszűrés      
Koleszterinszint-mérés      
Testzsírmérés      
Vércukor- és vérnyomás-mérés      
Schüssler-arcdiagnosztika (smink nélküli arcon!)      
Szájüregi szűrés      
Talpvizsgálat (vásárlási lehetőséggel)      
Látásvizsgálat 500.-Ft (szemüvegvásárlás esetén ingyenes)
Hasi ultrahang   3500.-Ft 0630/478-53-94 időpontkérés ezen a számon
Masszázs különböző típusúak 1000-3500 Ft 0670/866-87-44 időpontkérés ezen a számon

Véradás!

 


 

Bőrgyógyászat

A Szűrőnapon a bőrgyógyász főként melanoma-szűrést végez.

A melanóma vagy melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú tumor. Kialakulhat már meglévő anyajegyből különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegy mentes bőrfelületen is. Magyarországon az előfordulása növekszik. Elsősorban a középkorúak betegsége, a melanómával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év. Klinikailag több formáját különböztetik meg, melyek mind megjelenésben mind a prognózist tekintve eltérnek egymástól. Mivel a kültakarón helyezkedik el, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető.ű

Vizsgálat menete: A bőrgyógyászati vizsgálat során az orvos dermatoszkóppal vizsgálja meg a gyanús anyajegyeket. Ez tulajdonképpen egy nagyító, tízszeres nagyítással. Ezzel egész finom részleteket is szemügyre vehet és könnyeben meg tudja ítélni az elváltozás jellegét. A melanómák pontos stádiummeghatározásához szövettani valamint egyéb műszeres vizsgálatokra van szükség. A szövettani vizsgálat a kimetszett bőrdarabból történik, melynek során pathológus állapítja meg a primer daganat kiterjedését, vagyis azt hogy milyen mélyen penetrálta a bőr szöveteit.

Kiknek ajánlott: mindenkinek, de főként azoknak, akik anyajegyeikben különös elváltozást tapasztaltak.

Vizsgálatot végzi: Dr. Pámer Zsuzsanna

 


 

Csontsűrűség-mérés

 A kóros mértékű csonttömeg-vesztés a nőkre jellemzőbb, és különösen az alacsony, vékony testalkatú, világos szemű, fehérbőrű nők hajlamosak rá. A rizikótényezők közül a csontépítő sejtek élettani ingerének elmaradása miatt a mozgásszegény életmódot és az ülő munkavégzést feltétlenül ki kell emelnünk. Emellett a nem megfelelő táplálkozás, a fehérje és kalciumszegény étrend, a D-vitamin és a napsugárzás hiánya, az egészségtelen mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott kávé- és kólafogyasztás és bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése mind-mind hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához, akár már 25-45 éves korban is.

Viszonylag korai figyelmeztető jelek a fokozatosan kialakuló hajlott testtartás, a testmagasság csökkenése, ezzel együtt kezdetben inkább csak terhelésre jelentkező hátfájás, a törzsizomzat gyengesége, először a csak délután, majd a naponta többször is szükségessé váló 10-15 perces lefekvés. A kis erőbehatásra létrejövő csonttörések, a csukló-, csigolya- és combnyaktörések már súlyosabb bajt jeleznek. A gyógyításnál az oszteoporózis esetében is sokkal hatékonyabb a megelőzés.

Vizsgálat menete: Maga a mérés egy röntgenvizsgálathoz hasonló, és általában az alkaron végzik. Komputer számolja ki az áthaladás után megjelenő, megmaradó sugármennyiség alapján a meghatározandó BMC vagy BMD értékeket, azaz a csont ásványianyag-tartalmát (BMC, bone mineral content) vagy az ásványi csontsűrűséget (BMD, bone mineral density). Ezek az értékek függnek a nemtől és a kortól, ezért az adatokat a számítógép a benne lévő adatbázis alapján az azonos korú és nemű népesség átlagértékéhez hasonlítja és statisztikailag kiértékeli. A S-score mutatja a mért csont és az átlag magyar normális fiatalkori csúcs-csonttömeg viszonyát, a Z-score pedig a mért csonttömeg és a korban hozzáillő normál magyar csontérték viszonyát. A T-score értéke az optimális csonttömeg átlagértékétől mért eltérés, mely arányos a csonttörés kockázatával.

Vizsgálatot végzi:

 


 

Hallásvizsgálat

Világszerte sajnos 500 millió ember lesz halláskárosult, ebbõl 20%-a 65-74 év közötti emberek, akiknek komoly problémákkal kell szembenéznie, és bármilyen meglepő is, de átlagosan a fiatalok vannak többségben a halláskárosultak közt.

A hallóképesség romlásával az élet hangjai is kezdenek elhalványulni. A legtöbbeknél ez a folyamat csak nagyon lassan és alig észrevehetően megy végbe, lépésről-lépésre. Először eltűnnek a magas frekvenciahangok. Elhalkul a madarak csiripelése, a zenében a felső hangok eltompulnak. Azonban mivel az alacsony frekvenciájú hangok még mindig tökéletesen hallatszanak, így az érintettek többségének fel sem tűnik, hogy a világ hangjai, már nem csengenek úgy mint korábban. Majd ez az extrém fokozatosan lassú romlás előre haladásával egyre inkább eleresztik a fülük mögött a halk hangokat.

A betegek fokozatosan észreveszik, hogy bár még jól hallják beszédpartnerüket, de erős környezeti zajok mellett már nem igazán értik mit is mondanak nekik. Az is bebizonyosodott, hogy a televíziót hangosabbra kell venniük, ahhoz, hogy hallják, illetve gyakran van az az érzésük, hogy a környezetükben lévő emberek mondanivalója nem mindig tűnik tisztának és érthetőnek, olyannak, amilyen korábban az volt.

Kiknek ajánlott: fiataloknak, időseknek egyaránt

Vizsgálatot végzi: Szabó Attiláné audiológus 

 


 

Inkontinencia-szűrés

Időskori inkontinencia:

Az időskori vizelettartási zavar annyira gyakori jelenség, hogy akár az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. Minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele. A vizelettartási zavarok és hiperaktív hólyagműködés gyakorisága emelkedik a korral. Minden tizedik 65 év feletti embernek van vizelettartási nehézsége, de a nők között lényegesen magasabb az előfordulási arány. Nőknél a panaszok előfordulása a korral meredeken emelkedik, míg férfiaknál a kor előrehaladtával lassan, egyenletesen nő. A hiperaktív hólyag jelensége és a vizelet-inkontinencia semmiképpen sem tekinthető az idősödés természetes velejárójának.

Szülés utáni inkontinencia:

Az akaratlan vizeletvesztést a vizeleti szervek működésének zavara okozza. Ez a jelenség általában pár héttel a szülés után megszűnik. A folyamat felgyorsítására ajánlott rendszeresen medencefenék- és gátizomtorna gyakorlatokat végezni, akár már a terhesség alatt is. 

Mi gyengíti az intim izmokat?

- Egy gyermeket szült nők esetén 30–38%-os, két gyermeket szült nőknél 56%-os, három gyermekes anyáknál már 75%-os gyakorisággal fordul elő a záróizomzat gyengeségét jelző stressz inkontinencia.
- A gyakori tamponhasználat, a hüvelyizmok hosszú ideig történő nyújtását, és az elnyomott szövetekben a vérkeringés csökkenését eredményezheti.
- A helytelen testtartás, amely a hasi szervek tartószalagjait nyújtja, illetve elnyomja a gát vérkeringését.
- Túlsúly 6 kg fölött, amely a hasi szerveken is plusz terhet jelent, így a súlyosabb zsigeri szervek erőteljesebben terhelik a medencealapot.
- Köhögéssel, tüsszentéssel társuló betegségek során a medencében létrejövő erős rázkódás megterheli a hasi szerveket tartó szalagokat, illetve a medencealap izmait.
- Erős fizikai munka – amelynek során gyakori, nagy erőkifejtést igénylő, tolással, emeléssel, húzással járó mozdulatot végzünk - a hasi szervek tartószalagjainak megnyúlását eredményezheti.
- A helytelen fitnesz, sport végzése, amely nem veszi figyelembe a női medence sérülékenységét. Ide sorolható a szökdelés, a függőleges törzzsel végzett súlyzós gyakorlatok, illetve azok a feladatok, amelyek során a zsigerek lefelé terhelődnek.
- Tartós vagy gyakori stressz esetén a medencealap izomzata feszültebbé válik, a bennük futó erek beszűkülnek, melynek hatására a tápanyagellátásuk csökken.
- Dohányzás következtében a gát erei szűkebbé válnak, ezzel gyengítve annak vérkeringését.
- A menstruáció előtti néhány napban, illetve az alatt a medencét lezáró izmok között elhelyezkedő kötőszövet kissé fellazul, így átmenetileg gyengébbé válik.
- A klimax idején, amikor a fogamzás lehetősége megszűnik, az altesti nyálkahártya veszít "tömítő" szerepéből, így gyengülhet a gát szerkezete.
- Gyakori altesti gyulladás esetén az elváltozásban érintett szövetek tónusa csökken.Kötőszöveti gyengeség esetén a medence átlagos terhelés mellett is könnyen sérülhet, a szövetek, tartószalagok kevésbé ellenállóak, így nagyobb védelmet igényelnek

Vizsgálat menete: kikérdezés, tesztlap alapján

Kiknek ajánlott: nőknek terhesség után, idős nőknek, nőknek, akik tudják, hogy vizelettarási problémáik vannak, de még nem tettek ellene semmit

Vizsgálatot végzi: Dr. Szelepcsényi János

 


 

Prosztataszűrés

Igaz ugyan, hogy a prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre inkább növekszik.

A prosztatarák okát mind ez ideig nem ismerjük, így a betegség elkerülése, megelőzése érdekében jelenleg gyakorlatilag tenni semmit sem tudunk.

Jó viszont, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a prosztatarák - más rákokhoz hasonlóan - nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg a prosztatarák odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Ráadásul az is előfordul, hogy a prosztatarák nem is jár a prosztata megbetegedésére utaló szokványos vizeletürítési problémákkal, hanem panaszokat csak akkor okoz, mikor a daganat már igen előrehaladott állapotba jutott, s áttéteket képezett a szervezet egyéb szerveiben, mindenekelőtt a csontokban.

Fontos megjegyeznünk, hogy az időben felismert, lokalizált prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható, féken tartható és a beteg számára jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható.

 A vizsgálatot egyszerűen, fájdalommentesen, egy csepp vér segítségével végzik., akárcsak a vércukormérést.

 Kiknek ajánlott: főleg a 40 év feletti férfiaknak

Vizsgálatot végzi: Dr. Szelepcsényi János

 


 

Koleszterinszint-mérés

Magyarországon minden második ember túlsúlyos vagy elhízott. Európai viszonylatban a szív- és érrendszeri megbetegedések statisztikájában stabilan az első három egyikén vagyunk, és az összhalálozás több mint 50%-áért felelős ez a betegségcsoport.

A koleszterinszintet leginkább a helytelen táplálkozás befolyásolja, de hatással van rá a dohányzás, a mozgáshiány, az állandó stressz, a túlsúly, az alkoholfogyasztás, illetve a sok só fogyasztása (napi 6 gramm fölött) is. A koleszterinszint korfüggő: a kor előrehaladtával emelkedik az értéke.

Vizsgálatot végzi: Tápiószecső háziorvosi körzetek áplói és védőnők

 


 

Testzsír-mérés

 

 

 

Kiknek ajánlott:

Vizsgálatot végzi: Tápiószecső háziorvosi körzetek áplói és védőnők

 


 

Vércukor-mérés

Sokan nem veszik elég komolyan, ha vércukorszintjük a normális tartomány felső értéket kis mértékben meghaladja: bár nem diagnosztizálható cukorbetegségként ez az állapot, mégis jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegséget megelőző pre-diabétesz - a már kialakult betegséghez hasonlóan - elsősorban az elhízott, magas vérnyomású vagy koleszterinszintű emberekre jellemző, és az egészségtelen táplálkozási és életmódbeli szokások eredményeként világszerte egyre többeket érint. 

Mit okozhat a magas vércukorszint?

 

  • A diabetes hatására csökken a szervezet védekező képessége, felborul a szervezet optimális működése

  • Szívrohamok

  • Érelmeszesedés és szív-koszorúér betegség előfordulása

  • Láb és lábfej keringésének zavarok

  • Izomfájdalmak

  • Szemészeti szövődmények

  • Vesekárosodás

  • Diabéteszes idegrendszeri károsodás

  • Bőr- és nyálkahártya problémák

  • Bakteriális és gombás fertőzések kialakulása

Vizsgálatot végzi: Tápiószecső háziorvosi körzetek áplói és védőnők

 


 

Vérnyomásmérés

A magas vérnyomásról

A fokozatosan kialakuló magas vérnyomás évekig semmilyen panaszt nem okoz, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. A kezeletlen magas vérnyomás ugyanakkor számos komoly betegség kockázatát fokozza, ide értve a szívinfarktust és a stroke-ot.

Korai szövődmény lehet a kisebb vagy nagyobb erek megrepedése, elsősorban az érfal betegsége vagy gyengesége esetén. Ez a repedés az érrendszer bármely pontján előfordulhat, a főverőér vagy az agyi erek sérülése esetén akár végzetes kimenetelű is lehet (agyvérzés).

A hypertonia késői szövődményei között említendő az érelmeszesedés fokozódása, melynek következményeként agyi érszűkület, agyérgörcs (stroke), szívinfarktus, a szív fokozott igénybevétele, megterhelése miatt pedig szívelégtelenség alakulhat ki.

 

A végtagi erek szűkülete végső esetben amputációt is szükségessé tehet, a szem ereinek károsodása pedig látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet. 

A magas vérnyomás érkárosító hatásának számlájára írható számos más szerv károsodása, pl. a vesezsugor kialakulása is.

 

Az alacsony vérnyomásról

A krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hypotonia) is kórállapotok előidézője lehet, leginkább az agyi teljesítmény csökkenése, a motiváció szegénysége és a gondolkodás lassúsága miatt. A legújabb vizsgálati eredmények igazolták, hogy a tartósan alacsony vérnyomással szenvedő betegeknél az agyi vérátáramlás alacsonyabb, ezáltal az agyi működések csökkenése alakul ki. 

A vezető tünetek közé tartozik a fáradékonyság és csökkent szellemi terhelhetőség, a cselekvőkészség csökkenése, a motiváció hiánya; a beteg belső nyugtalanságról számolhat be. A reggeli ébredés elhúzódó, gyakori a szédülés, a heves szívdobogásérzés, a légszomj, az étvágy csökkenése, jelentkezhet émelygés, hányinger is. A betegek kezei és lábai gyakran hűvösek, a hidegre fokozottan érzékenyek. Több klinikai vizsgálat szerint a krónikusan alacsony vérnyomás fokozza a demencia (elbutulás, jellemzően idősebb korban) kialakulásának veszélyét és az idősek fokozottan hajlamosak a depresszióra.

 

Kiknek ajánlott: főként, akik észlelik a magas és az alacsony vérnyomás tüneteit.

Vizsgálatot végzi: Tápiószecső háziorvosi körzetek áplói és védőnők

 


 

Schüssler arcdiagnosztika

Arcunk orvosi szempontból is sok mindent elárul. Vonásaink, ráncaink, bőrünk elszineződéséből következtetni lehet bizonyos betegségekre, illetve ásványianyag-hiányos állapotokra. Ezek a problémák gyakran kiválóan kezelhetők a homeopátia és az arcdiagnosztika eszközeivel. A szakértő arcdiagnosztika megállapítja, hol a baj, a Schüssler sók pedig megoldást nyújthatnak olyan betegségek kezelésére illetve megelőzésére, mint pl. az aranyér, visszér vagy csontritkulás.

Szervezetünk pedig jelez, ám mi általában nem észleljük ezeket a jelzéseket. Bizonyos eltérésekre, mint pl. a szemünk alatt jelentkező sötétebb, vagy barnás elszíneződésre ráfogjuk, hogy fáradtságtól van, holott ezek az apró jelek egy-egy ásványi anyag hiányára utalnak. Az arcunkon jelentkező tágabb ereknek, pigmentációs zavaroknak, tágabb pórusoknak is csupán esztétikai jelentőséget tulajdonítunk, holott ezek is mind egy-egy ásványi só hiányát jelzik. A hajhullással ugyanez a helyzet. Ha a kialakult hiányállapotot a megfelelő Schüssler sóval kezeljük, úgy a bőrelváltozás romlása sok esetben megállítható, sőt rendeződhetnek is ezek az eltérések, és a bőr öregedése is késleltethető.

Ez azonban csak a felszín, a szervezetben ennél sokkal komolyabb folyamatok játszódnak le. ha például a kötőszövetek rugalmasságát biztosító ásványi só anyagcseréje nem megfelelő, abban az esetben fokozott a veszélye az aranyeres, visszeres problémák kialakulásának. Ha észleljük a hiányállapotot, úgy a betegség kialakulása is megelőzhetővé válik bizonyos esetekben. Ugyanakkor Schüssler sókkal a már kialakult betegségek (pl. aranyér, visszér) is kezelhetők.

Vizsgálatot végzi: Csucsiné Tordai Noémi védőnő

 


 

Szájüregi szűrés

 

 

Kiknek ajánlott:

Vizsgálatot végzi: Dr. Balogh Nikolett

 


 

Talpvizsgálat

Gondolta volna, hogy a derék, hát, láb, boka , sarok és egyéb - helytelen testtartásból fakadó - fájdalmai a láb nem megfelelő alátámasztására vezethető vissza?
Tudta Ön, hogy a milyen szövődményei lehetnek a lúdtalpnak?

A számítógépes vizsgálat lényege, hogy mindenkinél kimutatja a lábra jutó terhelést, ennek felhasználásával pedig olyan talpbetét készíthető el, mely kifejezetten ezt az egyediséget követve segít kialakítani a megfelelő lábtartást, tehermentesítve a szervezetet.

Vizsgálatot végzi: Jantó Zoltán - Jantó Talpbetét

 


 

Látásvizsgálat

 

 

Kiknek ajánlott:

Vizsgálatot végzi: Gál-Axia Optika Bt.

 


 

Hasi ultrahang

 

Hasi és kismedencei áttekintő ultrahangos vizsgálat. Kilenc szervet érint, melyek a következők: máj, vesék, lép, aorta, nyirokcsomó, epe és húgyhólyag.

Mindezeken felül nőknél petefészek és méh, férfiaknál a prosztata áttekintése és pontos dokumentálása.

A hasi ultrahang vizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgáljuk. Elsősorban nem az üreges szerveket, azaz nem a gyomrot, vagy a bélrendszert, hanem a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint a hasi főverőér mellett található nyirokcsomókról is vélemény alkotható.

Rendszerint hasi fájdalmak okát keressük vele, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható a hasi ultrahang vizsgálattal. Daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki a segítségével.

Vizsgálatot végzi: Dr. Szabó Ilona

 


 

Masszázs

A masszázs időtartama 30 perc.

Masszőz: Horváth-Kulcsár Eszter 

 

FRISSÍTŐ
Svéd hátmasszázs 1 800 Ft
Intenzív izomlazítás krémmel vagy olajjal
Svéd teljes hátmasszázs 3 000 Ft
Általános közérzetjavító masszázs krémmel vagy olajjal
   
NYUGTATÓ
Stresszoldó fejmasszázs 1 000 Ft
Szárazmasszázs fejen nyak kimozgatásával
Aromaolajos relax-féltest masszázs 2 200 Ft
Simító jellegű masszázs lábakon, háton aromaolajjal
Aromaolajos lábmasszázs 1 500 Ft
Kényeztető masszázs térdig aromaolajjal
Aromaolajos relax-teljestest masszázs 3 000 Ft
Stresszoldó, hangulatjavító
   
MÉREGTELENÍTŐ
Mézes hátmasszázs 2 000 Ft
Immunrendszer erősítő, salaktalanító, bőrszépítő
Manuális anticellulit masszázs 3 000 Ft
Has, comb, fenék területén+fóliázás
   
BŐRSZÉPÍTŐ kezelések
Arc- és dekoltázsmasszázs 1 200 Ft
Csokis regeneráló testkezelés 3 500 Ft
Csokoládés masszázs a puha bőrért
Tejmasszázs 3 500 Ft
Kecsketejes krémmel
Kánaán testkezelés 3 500 Ft
Olívás-mézes pakolás, hosszan tartó hidratálást eredményez
Csokoládés arc- és dekoltázskezelés 1 500 Ft
Arcradír, masszázs csokoládés krémmel
Anti-akne arc- és dekoltázskezelés 1 500 Ft
Radír, tonik, hidratáló masszázs
Hátszépítő kezelés 1 800 Ft
Radír, tonik, hidratáló masszázs
Masszázs és peeling 3 500 Ft
sós-olívaolajos testdörzsölés, szarukoptató, salaktalanító, napozás, szoláriumozás előtt ajánlott.

 

 

Asztali nézet